OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wigilia to nie czas na eksperymenty w kuchni, a raczej okres, w którym hołduje się tradycji. Na Pomorzu i Kaszubach, podobnie jak w innych regionach Polski Święta Bożego Narodzenia są świętem rodzinnym, spędzanym w gronie najbliższych. Pragnę dzisiaj przybliżyć czytelnikom najpopularniejsze przepisy na potrawy wigilijne wywodzące się z kuchni pomorsko-kaszubskiej. Mam nadzieję, że tych kilka propozycji wzbogaci wigilijne stoły czytelników, oraz wpłynie na rozwinięcie kulinarnej finezji.

Kuchnia regionalna Pomorza obfituje w bogactwo dań z ryb, które warto wykorzystać w okresie postu.

Śledzie w kapuście – kg umytych, odfiletowanych śledzi smaruje się musztardą, doprawia pieprzem i solą (z dwóch stron). Małą główkę białej kapusty szatkuje się w paski. Kwaśne jabłko, oraz cebulę pokroić w kostkę i skropić sokiem z połówki cytryny. W garnku na rozgrzane masło wrzucić cebulę i jabłko i lekko przesmażyć, dodać kapustę, tymianek, kminek, dolać szklankę wody i podsuszać ok. 10 minut. Na żaroodporne naczynie wyłożyć kapustę, ułożyć na niej śledzie i wstawić do piekarnika na 45 minut. Podawać razem z pieczonymi ziemniakami.

Brzadowa zupa – to zupa z owoców: gruszek, śliwek, moreli, jabłek, brzoskwini. – owoce gotuje się do miękkości w wodzie z cukrem (pół szklanki cukru), starte pół kg ziemniaków na tarce, miesza się z łyżką mąki, oraz odrobina soli. Na gotujący się wywar z owoców kładzie się łyżką drobne kluseczki, całość zabiela się śmietaną.

Węgorz po kaszubsku – oprawioną rybę tnie się na kawałki ok. 5 cm, gotuje się wywar z włoszczyzny, wkłada się do niego kawałki węgorza. Gotuje się do miękkości, następnie podaje na półmisku, a rosół z ryby podaje się osobno z ugotowanymi ziemniakami.

Śledź z kartoflami – ugotować kartofle w łupinach, kilka śledzi z zalewy octowej wymoczyć w wodzie, pokroić w tzw. dzwonki. Skropić rybę sokiem z cytryny. Drobno pokroić cebulkę dymkę i dodać do śledzi, zalać wszystko śmietaną, dosypać do smaku sól i pieprz. Ugotowane ciepłe kartofle przekrajać na połówki, łyżeczką nałożyć na nie śledzie i oblać sosem śmietanowym, z wierzchu posypać poszatkowaną cebulką dymką.

Kaszubska zupa rybna – ugotować włoszczyznę, dodać do wywaru ryby (płocie, okonie, karasie), dorzucić ziele angielskie i gotować przez ok. 10 min. Kiedy ryby się zagotują wybrać je cedzakiem z wywaru, a rosół przelać przez sitko. Obrane ze skóry ryby wrzucić do zupy i zagęścić roztworem z mąki, śmietany i żółtka. Na koniec dodać koperku, soli i pieprzu.